Nohutlu tarhana çorbası; tipik ve herkesçe bilinen çorba tariflerinden sıkılanlar için son derece idealdir. Sade tarhana çorbasına nohut eklenmesiyle elde edilen nohutlu tarhana çorbası hem çok kolay bulunan malzemelerle pişirilebilecek hem de tarifin bu basitliğine karşın son derece özgün bir tatta olabilecek bir tariftir. Bu yüzden her ne kadar özgün bir tarif olsa da nohutlu tarhana çorbası; çorba yapma konusunda temel bilgisi olan herkesin rahatlıkla pişirebileceği bir çeşittir. Aşağıda da nohutlu tarhana çorbası için gerekli malzemeler ve nohutlu tarhana çorbası tarifinin hazırlanışı yazılmıştır.
Nohutlu tarhana çorbası için gerekli malzemeler
1 yemek kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
Yeterli miktarda sıcak su (Genelde 1 litre civarı yeterli olmaktadır.)
5 yemek kaşığı tarhana
2,5-3 yemek kaşığı sıvı yağ
Yeterli miktarda tuz ve karabiber
1,5-2 çay bardağı nohut
Nohutlu tarhana çorbası tarifi nasıl yapılır?
Tarife başlamadan önce yukarıda sayılan malzemeler eksiksiz olarak temin edilir ve gerekli olan kısımlarda birtakım işlemlerden geçirilir. Bunun için çay bardağında hazırlanmış olan nohutların; nohutlu tarhana çorbası tarifinde kullanılmadan önce haşlanması gereklidir. Nohutlar haşladıktan sonra diğer malzemelerle birlikte nohutlu tarhana çorbası tarifine başlanabilir.
Nohutlu tarhana çorbası tarifinde başlangıç olarak salçaların ve bazı baharatların hazırlanması gereklidir. Kavurmaya uygun bir tavaya sıvı yağ eklenerek içerisine domates salçası, biber salçası ve tuz katılarak kavrulmaya başlanır. Kavurma işlemine karışım iyice birleşinceye ve kokusu çıkmaya başlayıncaya kadar devam edilir ki aroması sonraki aşamalarda iyice sindirilsin. Aksi takdirde nohutlu tarhana çorbasının salçasız ve tuzsuz bir tadı olacaktır.
Salça-tuz-yağ karışımı hazırlandıktan sonra ise bazı temel malzemelerin kaynatılması gereklidir. Hazırlanmış olan 1 litre cıvarında su için uygun bir tencereye sarımsaklar, karabiber, öncesinde haşlanmış olan nohutlar ve kuru nane dökülür. Sonrasında tavada kavrulmuş olan salça karışımı da suyla beraber bu tencereye eklenir ve kaynatma işlemine başlanır.
Nohutlu tarhana çorbası için artık çok az işlem kalmıştır. Çorbanın temel kısımları yukarıda anlatıldığı gibi kaynatılınca son olarak sadece tarhana aromasının eklenmesi gerekmektedir. Bu işlem de kaynama sırasında yapılacaktır. Nohutlar ve diğer malzemeler tencerede kaynatılırken tarhana da azar azar karışımın içine dökülerek direk karışıma katılır. Bu aşamada kesinlikle tarhananın hepsi birden dökülmemelidir. Tarhananın hepsinin birden dökülmesi halinde tenceredeki karışım tarhananın hepsini sindiremeyecek, bu da nohutlu tarhana çorbasının topak topak olmasına sebep olacaktır.
Tarhana da yukarıda anlatıldığı gibi eklendikten sonra nohutlu tarhana çorbası son olarak 15 dakikayı bulmayacak şekilde kısık ateşte kaynatılır.
Yeterince soğuduktan sonra tabaklara konur.
Nohutlu tarhana çorbası tarifi tamamlanmıştır ve servise hazırdır.