{ "title": "Tarhana Çorbası Kalori", "image": "https://www.tarhanacorbasi.gen.tr/images/tarhana-corbasi-kalori.jpg", "date": "20.01.2024 12:49:21", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Tarhana çorbası kalori; kış aylarının vazgeçilmez çorbalarından biridir. Tahılların fermantasyonu sonucu üretilen bir çorba çeşididir. Piyasada hazır tarhanalar kolaylıkla bulunsa da çoğu zaman ev yapımı bir çorbadır. Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan tarhana, doyurucu ve besleyici bir besindir. Kış aylarında tüketmek için, yaz aylarında hazırlanmaktadır. Ülkemizin her bölgesinde farklı şekillerde yapılmaktadır. Tarhana hazırlanırken içerisine domates, irmik, kuru soğan, yoğurt, kırmızı biber, un, kuru fasulye, nohut gibi malzemeler konmaktadır. Pişirilirken içine eklenecek kıyma, süt, mercimek gibi besinler tarhananın besin değerinin artmasına yardımcı olacaktır. İçeriğinde bulunan potasyum, kalsiyum, B grubu vitaminler, fosfor ve folik asit açısından zengin bir kaynaktır. Bu kadar besleyici bir besin olduğu için bebek ve çocukların beslenmesinde, hastalıkta ve sağlıkta tüketilmesi gereken besleyici bir çorbadır.

Tarhan çorbası besin değeri (100 gram)

Kalori: 82
Karbonhidrat (G): 4.99
Yağ (G): 3.29
Protein (G): 2.3
Lif (G): 0.56
Sodyum (Mg): 197.07
Kolesterol (Mg): 10.83
Potasyum (Mg): 142.1
Vitamin A (Mg): 44.16
Vitamin C (Mg): 6.03
Kalsiyum (Mg): 78.4
Demir (Mg): 0.5

Bir kâse tarhana çorbası kalori miktarı bir dilim ekmekle neredeyse aynıdır. Bu nedenle çorbanın yanında ekmek yerine iki kâse çorba içmek besin değeri bakımından daha faydalı olacaktır. Tarhana çorbası probiyotik özelliğe sahiptir ve bağırsakları ve mideyi korumaya yardımcı olur. Sindirim enzimlerinin yavaş olduğu yaşlılarda ve bebeklerde sindirim faaliyetlerine fayda sağlar. Tarhana çorbasının içeriğinde bulunan lifler sayesinde yüksek kolesterol, kalp krizi, obezite, damar hastalıkları ve yüksek tansiyon hastalıklarının azalmasına yardımcı olur. Yoğurt tüketemeyen kişiler için besleyici bir alternatiftir. Enfeksiyonlara karşı koruyucu bir etkisi bulunmaktadır. Gribal enfeksiyonlarda tarhana çorbasının içerisine 1-2 tutam toz zencefil ve bol nane eklendiğinde hastalığın hafiflediği gözlemlenir. Tarhana su içermeyen kuru bir besin olduğu için uzun süre bozulmadan saklanabilir.
" } ] }