{ "title": "Tarhana Çorbası", "image": "https://www.tarhanacorbasi.gen.tr/images/tarhana-corbasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 06:33:04", "author": "Tandan", "article": [ { "article": "
Tarhana; Farsça bir kelime olup kökenini Orta Asya'dan gelen Türklere ait bir çorba olduğu söylenir. Her türlü yiyeceğin kurutularak saklandığı dönemlerde yoğurdu saklama şekli de tarhana içinde olmuştur. Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz halinde olmasıyla da uzun süre saklanabilir. Ülkemizde birçok ilimizin tarhanası ünlüdür. Uşak, Denizli, Kahramanmaraş, Beypazarı tarhanası ile ünlü olan yörelerimizden bazılarıdır.

Tarhana yörelere göre değişik şekillerde yapılabilir. Genellikle yoğurt, un, kırmızı biber, yeşil biber, nane, küçük doğranmış kuru soğan gibi malzemeler kullanılarak hamur yapılır. Hazırlanan hamur geniş ve büyük bir kap içinde mayalanması ve kabarması için yaklaşık bir hafta kadar bekletilir. Bu bekletme süresi yöreler göre değişebilir. Böylece tarhana türü değişir.

Mayalanma süresinin kısa olması ile hamur çok ekşime olmayacağı için tatlı tarhana olur. Mayalanma süresinin uzun olması ile de biraz daha ekşi olan tarhana yapılır. Mayalanan hamur küçük parçalar halinde temiz ve büyükçe bir bez üzerinde bekletilerek kurutulur. Kuruyan parçalar el ve avuçla ovularak toz haline getirilir. Batı bölgelerimizde süzme yoğurt kullanılarak değişik bir tat ortaya çıkar. Hazırlanan tarhana cam kavanozlarda uzun bir süre saklanabilir Genellikle yaz dönemi yapılıp bütün bir kış kullanılır. Tarhana çorbası B grubu vitaminler, potasyum, folik asit, kalsiyum, fosfor açısından iyi bir besindir. Bir dilim ekmek yerine bir kepçe tarhana çorbası tüketilebilir. Ortalama bir porsiyon tarhana çorbası 203 kaloridir. Bebek ve çocuklarımıza da rahatlıkla verebileceğimiz hazmı kolay bir çorbadır. Sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğünde rahatlıkla tüketilebilir.

Tarhana Çorbası Tarifi Malzemeleri
Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Tencereye tereyağı koyup kızdıralım üzerine ince doğranmış biberleri ilave edelim. Domatesin kabuklarını soyup rende yapalım. Biberin üzerine domatesi de ekleyip karıştıralım. Toz halindeki tarhanayı ilave edip kısa bir süre yaklaşık 2 dakika kadar kavrulur. Kavrulan tarhananın üzerine soğuk su veya istenirse et suyu soğuk olarak yavaşça karıştırılarak eklenir. Sürekli karıştırarak orta dereceli ateşte kaynatılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte yaklaşık olarak 5 dakika daha kaynatılıp, üzerine karabiber ve nane serpilir. Tarhana çorbasının kıvamı koyu olursa biraz daha su eklenerek istenilen kıvam oluşturulur. Tarhana çorbası sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
" } ] }