{ "title": "Tarhana", "image": "https://www.tarhanacorbasi.gen.tr/images/tarhana.jpg", "date": "20.01.2024 14:42:20", "author": "Vechi", "article": [ { "article": "Tarhana, dilimize Farsçadan girmiş bir kelimedir. Tarhananın kökeni Orta Asya'dan gelmiş Türklere dayanmaktadır. Tarhana besleyici olduğu kadar, aynı zamanda kuru toz şeklinde olduğu için saklanması da kolaydır. Tarhana sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğünde yapılabilecek kolay bir çorba türüdür. Özellikle çocuklar için hem doğal hem de besleyici bir çorba yapmış oluruz.

Tarhananın içerisinde yoğurt, domates, kırmızı biber bulunmaktadır. Yörelere göre farklı malzemeler ilave edilip, farklı şekillerde hazırlanabilir. Tarhananın türü tatlı ve ekşi tarhana olarak ikiye ayrılır. Buradaki fark mayalanma süresi ile belirlenir. Yani daha uzun süre beklenen tarhana ekşi tarhana olurken, mayalanma süresi kısa olan tarhana tatlı tarhana olur.

Tarhana pişirilirken de içerisine zeytin yağ, sıvı yağ veya tereyağı kullanılabilir. İsteğe göre et suyu da ilave edebiliriz. Tarhana çorbası pişirilirken topaklanma olmaması için dikkat edilecek bir noktada, kaynayıncaya kadar karıştırmalıyız. İsteğe göre toz kuru tarhana pişirmeden bir süre önce, bir kâse içinde ıslatılarak ezilir ve pişirilirken ilave edilebilir. Böylece tarhana çorbasında hem topaklanma olmaz hem de taneler belli olmaz. Daha kıvamlı bir çorba yapmış oluruz.

Tarhana Malzemeleri
Tarhana Nasıl Yapılır?

Domateslerin kabuğunu soyup, küp-küp doğrayarak bir tencereye koyalım. Rendelenmiş soğan, mutfak robotundan geçirilmiş kırmızı ve yeşil biberi ilave edelim. Tenceredeki malzemenin üzerine tuz serpip kapağını kapatalım. Hafif hararetli ısıda sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.

Büyük bir yoğurma kabına un koyup ortasını açalım. Daha önceden hazırladığımız domatesli sosu soğuk olarak una ilave edip yoğuralım. Bütün malzemeyi iyice yoğurduktan sonra tarhananın üzerini kapatalım. Hamuru her gün açıp tekrar yoğurarak bir hafta bekletelim.

Hamurun mayalama aşaması bitince yumurta büyüklüğünde parçalar kopartarak temiz bir çarşaf üzerine koyup, güneşsiz bir yerde kurutalım. Ara sıra kuruyan parçaları bölerek küçültelim. Hamurun tamamı kuruyunca elle ovalayarak ezelim. Tamamı parçalanınca kevgirden geçirerek süzelim. Temiz bir çarşaf üzerine sererek bir gün daha kuruması için bekletelim.

Tarhana Çorbası Malzemeleri
Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Sarımsağı soyu dövelim. Bir tencere içerisine tereyağı koyup eritelim. Tereyağının üzerine salça, sarımsak ve tarhanayı ilave ederek karıştıralım. Üzerine soğuk suyu ve tuzu ekleyelim ve karıştırarak kaynatalım. Tarhana çorbası kaynamaya başlayınca ocağın altını kısarak kısık ateşte yaklaşık on dakika kadar daha kaynatalım. Üzerine nane serpip karıştırarak çorbayı ocaktan indirebiliriz.
" } ] }