Tarhana her bölgede farklı malzemeler ile yapılan bir çorba çeşididir. Mevsim ayrımı yapmaksızın her mevsim afiyetle içilen bu çorbanın faydaları da içerisine eklenen malzemelere göre değişmektedir. Ancak klasik tarhana buğday unu, yarma unu, domates, nane, biber, yoğurt ve maya katılarak hazırlanmaktadır. Bu malzemeler eklendikten güzel bir şekilde yoğrulur ve 15 gün boyunca günde bir kere karıştırmak kaydıyla, üzerine büyük bir örtü örtülüp bekletilir. Bu şekilde hazırlanılan tarhananın da içerisinde bol miktarda vitamin, demir, çinko, kalsiyum, A ve B grupları vardır.
Fermantasyon sunucunda oluşan tarhanayı her yaş grubundan çocuklar rahatlıkla içebilir. Sadece çocuklar değil yaşlı ve sindirim sorunu çeken herkes gönül rahatlığıyla, güneş ışığında kurutulmuş tarhanadan faydalanabilir.
Tarhananın Faydaları Nelerdir?
Mayalanarak hazırlanması sonucunda probiyotik özelliği çok fazladır.
Sindirin sistemine faydası vardır ve aynı zamanda kolay hazmedilir.
İçerisinde bulunan likopen ve etken maddeler bulunduğu için kanser hastalığına karşı tam bir koruyucudur.
Tamamen bir kalsiyum kaynağı olan tarhana, çocukların ve bebeklerin gelişimine de oldukça faydalıdır.
Vücudumuzu çeşitli mikroplara karşı koruyor ve dirençli kalmamızı sağlıyor.
Bağırsaklarda kolay bir şekilde emilimi sağlandığı için vücuda direk olarak faydalarını salgılayabiliyor.
Doyurucu özelliğinin çok fazla olması sebebiyle diyet yapan kişilerin menülerine rahatlıkla ekleyebilecekleri bir çorba çeşididir.
Arzu edilirse eğer pişirirken içerisine yeşil mercimek, kıyma, nohut veya tavuk eti eklenip besleyici özelliği bir kat daha arttırabilir.
Tarhananın içerisinde bol miktarda yoğurt bulunduğu için yoğurt sevemeyen ve tüketmeyen kişiler günlük yoğurt ihtiyaçlarını tarhana sayesinde karşılayabilirler.
Bebekler için anne sütünden sonra en iyi besinin tarhana olduğu yeğleyen uzmanlar her bebeğin günlük olarak küçük bir kâse tarha çorbası içmesi taraftarıdır.