{ "title": "Yaş Tarhana Çorbası", "image": "https://www.tarhanacorbasi.gen.tr/images/yas-tarhana-corbasi.jpg", "date": "19.01.2024 09:42:42", "author": "İncegül Berrin Ekmen", "article": [ { "article": "Yaş Tarhana Çorbası, Geniş bir coğrafyası olan tarhana çorbası Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya'ya kadar uzanmaktadır. Her coğrafya da farklı yapım çeşitleri görülmektedir. Tarhana çorbasının kökeni Orta Asya'ya dayandığı düşünülmektedir. Orta Asya'da görülen çeşit ise yaş tarhana çorbasıdır. Tarhana çorbasının köken adı Farsça Terhane diye bilinir. Daha sonradan ağız aşınası ola ola tarhana ismini almıştır.

İlk önce Yaş Tarhana hamurunu hazırlamamız gerekiyor çorbamızı yapabilmemiz için bunun içinde gerekli malzemeler; 2 kilo kadar kırmızı biber, 1,5 kilo kadar domates, 1 kilo kuru soğan, 2-3 kilogram süzme yoğurt ve yoğurt kaymağı, yarım ekmek hamuru, 2 baş sarımsak, 1 demet nane ve maydanoz, karabiber, 5 kilo birinci kalite un.

Bir tencereye yoğurt ve ekmek hamuru hariç tüm malzemeler yıkanır konur ve tencere ocağa konur içine koyduğun sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Ocak kapatılır pişen sebzeler soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra el blenderinden geçirilir. Sonra bu akışkan malzeme leğene dökülür ve üzerine un, hamur, yoğurt ve karabiber konur yoğrulur. Hamur kabardıkça yoğrulur bu şekilde bu işlem bir hafta süre ile devam eder. Bir hafta süre sonra bu hamura bolca tuz atarak tekrar yoğrulur. Bir kaba koyarak buzdolabında saklanır. Ayrıca bu hamur bir bez üzerine serilerek kurutulduğunda kuru tarhana hazırlanmış olur. Şimdi Orta Asya'da görülen yaş tarhana hamurumuzu hazırladık. Şimdi çorbamızı hazırlayalım.

Yaş Tarhana Çorbası İçin Gerekli Malzemeleri
Yaş Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

İlk olarak derin bir tencere alalım ve içine göz kararı sıvı yağ dökelim. 100 gr kıymamızı tencerenin için atalım ve kavuralım. Kıyma suyunu salıp daha sonra çekinceye kadar bekleyelim o esnada 2 orta boy domatesimizi rendeleyelim ve kıymanın üzerine ilave edelim. O ocakta iken bir kap alıp yaş tarhanamızı su ile karıştırıp kaşık yardımı ile ezelim ve sıvı hale gelinceye kadar bu işlemi sürdürelim. Bu işlem gerçekleştirdikten sonra sıvı hale getirmiş olduğumuz yaş tarhanayı kıymanın üzerine dökelim ve dibini tutturmamak için altını kısalım. Tarhananın üzerine yavaş yavaş su ilave ederken bir yandan da karıştırmayı ihmal etmeyelim. Yaş tarhana çorbamız kaynarken bir yandan da sucuklarımızı küçük doğrayıp çorbanın içine atalım (Bu isteye bağlıdır) 3-5 dakika kadar daha kaynattıktan sonra yaş tarhana çorbamız servis için hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }