Tarhana

Tarhana, dilimize Farsçadan girmiş bir kelimedir. Tarhananın kökeni Orta Asya'dan gelmiş Türklere dayanmaktadır. Tarhana besleyici olduğu kadar, aynı zamanda kuru toz şeklinde olduğu için saklanması da kolaydır. Tarhana sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğünde yapılabilecek kolay bir çorba türüdür. Özellikle çocuklar için hem doğal hem de besleyici bir çorba yapmış oluruz.

Tarhananın içerisinde yoğurt, domates, kırmızı biber bulunmaktadır. Yörelere göre farklı malzemeler ilave edilip, farklı şekillerde hazırlanabilir. Tarhananın türü tatlı ve ekşi tarhana olarak ikiye ayrılır. Buradaki fark mayalanma süresi ile belirlenir. Yani daha uzun süre beklenen tarhana ekşi tarhana olurken, mayalanma süresi kısa olan tarhana tatlı tarhana olur.

Tarhana pişirilirken de içerisine zeytin yağ, sıvı yağ veya tereyağı kullanılabilir. İsteğe göre et suyu da ilave edebiliriz. Tarhana çorbası pişirilirken topaklanma olmaması için dikkat edilecek bir noktada, kaynayıncaya kadar karıştırmalıyız. İsteğe göre toz kuru tarhana pişirmeden bir süre önce, bir kâse içinde ıslatılarak ezilir ve pişirilirken ilave edilebilir. Böylece tarhana çorbasında hem topaklanma olmaz hem de taneler belli olmaz. Daha kıvamlı bir çorba yapmış oluruz.

Tarhana Malzemeleri

  • 4 su bardağı yoğurt
  • 5-6 tane olgun domates
  • 7-8 tane soğan
  • 4-5 tane etli kırmızı biber
  • 5-6 tane yeşil sivri biber
  • 2 yemek kaşığı
  • Aldığı kadar un

Tarhana Nasıl Yapılır?


Domateslerin kabuğunu soyup, küp-küp doğrayarak bir tencereye koyalım.
Rendelenmiş soğan, mutfak robotundan geçirilmiş kırmızı ve yeşil biberi ilave edelim. Tenceredeki malzemenin üzerine tuz serpip kapağını kapatalım. Hafif hararetli ısıda sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirelim.

Büyük bir yoğurma kabına un koyup ortasını açalım. Daha önceden hazırladığımız domatesli sosu soğuk olarak una ilave edip yoğuralım. Bütün malzemeyi iyice yoğurduktan sonra tarhananın üzerini kapatalım. Hamuru her gün açıp tekrar yoğurarak bir hafta bekletelim.

Hamurun mayalama aşaması bitince yumurta büyüklüğünde parçalar kopartarak temiz bir çarşaf üzerine koyup, güneşsiz bir yerde kurutalım. Ara sıra kuruyan parçaları bölerek küçültelim. Hamurun tamamı kuruyunca elle ovalayarak ezelim. Tamamı parçalanınca kevgirden geçirerek süzelim. Temiz bir çarşaf üzerine sererek bir gün daha kuruması için bekletelim.

Tarhana Çorbası Malzemeleri

  • 2 çay bardağı kuru ev tarhanası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 8 su bardağı soğuk su
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Sarımsağı soyu dövelim. Bir tencere içerisine tereyağı koyup eritelim. Tereyağının üzerine salça, sarımsak ve tarhanayı ilave ederek karıştıralım. Üzerine soğuk suyu ve tuzu ekleyelim ve karıştırarak kaynatalım. Tarhana çorbası kaynamaya başlayınca ocağın altını kısarak kısık ateşte yaklaşık on dakika kadar daha kaynatalım. Üzerine nane serpip karıştırarak çorbayı ocaktan indirebiliriz.
20.01.2024 14:42:20
Tarhana ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tarhana Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Tarhana"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Tarhana Çorbası

Tarhana; Farsça bir kelime olup kökenini Orta Asya'dan gelen Türklere ait bir çorba olduğu söylenir. Her türlü yiyeceğin kurutularak saklandığı dönemler...
Devamını Oku

Rüyada Tarhana Çorbası Görmek

Rüyada Tarhana Çorbası Görmek, bu rüyayı gören kişiler için her anlamda bereket olacağı ile müjdelenmektedir. Rüyasında tarhana çorbasını gören kimseler, çek...
Devamını Oku

Beyaz Tarhana Çorbası

Beyaz Tarhana Çorbası, Tarhana özellikle de kış mevsiminin vazgeçilmez çorba çeşitlerindendir. Tarhana Türklere özgü bir besin maddesidir ve oldukça bes...
Devamını Oku

Sıkma Tarhana Çorbası

Sıkma Tarhana Çorbası, Sıkma tarhana birçok yöremizde yapılan yoğurt ile yapılan bir tarhanadır. Her yörede bulunması mümkündür ama en güzelini Maraş ve Amas...
Devamını Oku

Börülceli Tarhana Çorbası

Börülceli tarhana çorbası: sıra dışı ve ayrıcalıklı bir tada sahiptir. Geleneksel ve yöresel bir yemektir. Çok eski zamanlardan günümüze taşınan börülceli ta...
Devamını Oku

Kıymalı Tarhana Çorbası

Kıymalı tarhana çorbası; Tarhana buğdaydan yapılan tamamen doğal olan ve sağlıklı olan bir besindir. Özellikle ülkemize ait olan tarhana ürünler en çok çorba...
Devamını Oku

Un Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır

Un Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır, Geçmişten günümüze Türk mutfağına damgasını vuran ve her dönem tercih edilen çorba çeşitlerinden biri tarhana çorbasıdır. T...
Devamını Oku

6 Aylık Bebeğe Tarhana Çorbası

6 aylık bebeğe tarhana çorbası, bebeğe özel yapılan, içerdiği besinler sayesinde bebeğin gelişim ve büyümesine yardımcı olan bir çorba tarifidir. Bebekl...
Devamını Oku

Tarhana Çorbası Çeşitleri

Tarhana Çorbası Çeşitleri, tarhana çorbası geçmişten bugünümüze kadar büyüklerimizden gelen en muhteşem lezzetlerden birisidir. Özellikle büyük küçük herkesi...
Devamını Oku

Yalancı Tarhana Çorbası

Yalancı tarhana çorbası, Soğuk havalarda fazlaca tercih edilen tarhana çorbası herkesin mutfaklarında sıkça pişen bir çorba türüdür. Özellikle yemek içi...
Devamını Oku

Malatya Tarhana Çorbası

Malatya tarhana çorbası, Malatya tarhana çorbası kültürümüzde en eski çorba çeşitleri arasında yer almaktadır. Besleyicidir ve özellikle kış aylarında sofral...
Devamını Oku

Sütlü Tarhana Çorbası

Sütlü Tarhana Çorbası, Türk gelenekleri arasında tarhana yapımı ve tarhana çorbasının ayrı bir yeri bulunmaktadır. Ev hanımları geçmişten günümüze kış hazırl...
Devamını Oku

Değişik Tarhana Çorbası

Değişik tarhana çorbası, yediniz mi bilmiyorum ama şimdi sizlere harika bir değişik tarhana çorbası tarifi vereceğim. Üstelik bu çorba yediğiniz en değişik t...
Devamını Oku

Yoğurtlu Tarhana Çorbası

Yoğurtlu Tarhana Çorbası: Türklerin orta Asya kolundan ve tarihin çok eski zamanlarından günümüze ulaşan bir yemek olduğunu çoğumuz biliriz. Türklerin çeşitl...
Devamını Oku

1 Kase Tarhana Çorbası Kaç Kalori?

1 Kâse Tarhana Çorbası Kaç Kalori, tarhana çorbası kış aylarının vazgeçilmez gıdalarından bir tanesidir. Özellikle B grubunda bulunan vitaminler, potasy...
Devamını Oku

Sarımsaklı Tarhana Çorbası

Sarımsaklı tarhana çorbası, Geçmişten bugüne taşınan lezzetler arasında gelen tarhana çorbası sarımsak ilave edilince hem daha lezzetli hem de daha besleyici...
Devamını Oku

Ispanaklı Tarhana Çorbası

Ispanaklı tarhana çorbası, kıvamı ile yemeye doyamaycağınız, lezzeti ile damaklarınızda doyumsuz bir tat bırakan muhteşem bir çorba çeşididir. Özellikle...
Devamını Oku

Erişteli Tarhana Çorbası

Erişteli Tarhana Çorbası, Bazen ana yemeklerden önce ikram edilen, bazen de mükemmel lezzetli ile ana yemek yerine geçebilen ve soğuk kış günlerde sıcacık iç...
Devamını Oku

Tarhana Çorbası Besin Değeri

Tarhana çorbası besin değeri: Tarhana çorbası hemen hemen herkes tarafından sevilen geleneksel bir çorbadır. İnsan sağlığına oldukça faydalıdır. Çok eskilerd...
Devamını Oku

Tarhananın Faydaları

Tarhana her bölgede farklı malzemeler ile yapılan bir çorba çeşididir. Mevsim ayrımı yapmaksızın her mevsim afiyetle içilen bu çorbanın faydaları da içe...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tarhana Çorbası
Rüyada Tarhana Çorbası Görmek
Beyaz Tarhana Çorbası
Sıkma Tarhana Çorbası
Börülceli Tarhana Çorbası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024