Tarhana Çorbası

Tarhana; Farsça bir kelime olup kökenini Orta Asya'dan gelen Türklere ait bir çorba olduğu söylenir. Her türlü yiyeceğin kurutularak saklandığı dönemlerde yoğurdu saklama şekli de tarhana içinde olmuştur. Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz halinde olmasıyla da uzun süre saklanabilir. Ülkemizde birçok ilimizin tarhanası ünlüdür.
Uşak, Denizli, Kahramanmaraş, Beypazarı tarhanası ile ünlü olan yörelerimizden bazılarıdır.

Tarhana yörelere göre değişik şekillerde yapılabilir. Genellikle yoğurt, un, kırmızı biber, yeşil biber, nane, küçük doğranmış kuru soğan gibi malzemeler kullanılarak hamur yapılır. Hazırlanan hamur geniş ve büyük bir kap içinde mayalanması ve kabarması için yaklaşık bir hafta kadar bekletilir. Bu bekletme süresi yöreler göre değişebilir. Böylece tarhana türü değişir.

Mayalanma süresinin kısa olması ile hamur çok ekşime olmayacağı için tatlı tarhana olur. Mayalanma süresinin uzun olması ile de biraz daha ekşi olan tarhana yapılır. Mayalanan hamur küçük parçalar halinde temiz ve büyükçe bir bez üzerinde bekletilerek kurutulur. Kuruyan parçalar el ve avuçla ovularak toz haline getirilir. Batı bölgelerimizde süzme yoğurt kullanılarak değişik bir tat ortaya çıkar. Hazırlanan tarhana cam kavanozlarda uzun bir süre saklanabilir Genellikle yaz dönemi yapılıp bütün bir kış kullanılır. Tarhana çorbası B grubu vitaminler, potasyum, folik asit, kalsiyum, fosfor açısından iyi bir besindir.
Bir dilim ekmek yerine bir kepçe tarhana çorbası tüketilebilir. Ortalama bir porsiyon tarhana çorbası 203 kaloridir. Bebek ve çocuklarımıza da rahatlıkla verebileceğimiz hazmı kolay bir çorbadır. Sabah kahvaltısı da dahil olmak üzere her öğünde rahatlıkla tüketilebilir.

Tarhana Çorbası Tarifi Malzemeleri

  • 4 yemek kaşığı toz tarhana
  • 5-6 su bardağı et suyu veya soğuk su
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tane domates
  • 1 tane yeşil biber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber, nane

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?


Tencereye tereyağı koyup kızdıralım üzerine ince doğranmış biberleri ilave edelim. Domatesin kabuklarını soyup rende yapalım. Biberin üzerine domatesi de ekleyip karıştıralım. Toz halindeki tarhanayı ilave edip kısa bir süre yaklaşık 2 dakika kadar kavrulur. Kavrulan tarhananın üzerine soğuk su veya istenirse et suyu soğuk olarak yavaşça karıştırılarak eklenir. Sürekli karıştırarak orta dereceli ateşte kaynatılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte yaklaşık olarak 5 dakika daha kaynatılıp, üzerine karabiber ve nane serpilir. Tarhana çorbasının kıvamı koyu olursa biraz daha su eklenerek istenilen kıvam oluşturulur. Tarhana çorbası sıcak olarak servis yapılır.

Afiyet Olsun.
21.01.2024 06:33:04
Tarhana Çorbası ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Tarhana Çorbası Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Tarhana Çorbası"
özellikle babaannemin köyde yapmış olduğu tarhana, bir kere deneyenin aklından hiç çıkmayacağı bir çorbadır. kesinlikle tarhana çorbası yaparken et suyu ve sarımsak rendesi ilavesi yapın, bu çorbaya harika yakışıyor...
Sude . 20.02.2014

Rüyada Tarhana Çorbası Görmek

Rüyada Tarhana Çorbası Görmek, bu rüyayı gören kişiler için her anlamda bereket olacağı ile müjdelenmektedir. Rüyasında tarhana çorbasını gören kimseler, çek...
Devamını Oku

Beyaz Tarhana Çorbası

Beyaz Tarhana Çorbası, Tarhana özellikle de kış mevsiminin vazgeçilmez çorba çeşitlerindendir. Tarhana Türklere özgü bir besin maddesidir ve oldukça bes...
Devamını Oku

Sıkma Tarhana Çorbası

Sıkma Tarhana Çorbası, Sıkma tarhana birçok yöremizde yapılan yoğurt ile yapılan bir tarhanadır. Her yörede bulunması mümkündür ama en güzelini Maraş ve Amas...
Devamını Oku

Börülceli Tarhana Çorbası

Börülceli tarhana çorbası: sıra dışı ve ayrıcalıklı bir tada sahiptir. Geleneksel ve yöresel bir yemektir. Çok eski zamanlardan günümüze taşınan börülceli ta...
Devamını Oku

Kıymalı Tarhana Çorbası

Kıymalı tarhana çorbası; Tarhana buğdaydan yapılan tamamen doğal olan ve sağlıklı olan bir besindir. Özellikle ülkemize ait olan tarhana ürünler en çok çorba...
Devamını Oku

Un Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır

Un Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır, Geçmişten günümüze Türk mutfağına damgasını vuran ve her dönem tercih edilen çorba çeşitlerinden biri tarhana çorbasıdır. T...
Devamını Oku

6 Aylık Bebeğe Tarhana Çorbası

6 aylık bebeğe tarhana çorbası, bebeğe özel yapılan, içerdiği besinler sayesinde bebeğin gelişim ve büyümesine yardımcı olan bir çorba tarifidir. Bebekl...
Devamını Oku

Tarhana Çorbası Çeşitleri

Tarhana Çorbası Çeşitleri, tarhana çorbası geçmişten bugünümüze kadar büyüklerimizden gelen en muhteşem lezzetlerden birisidir. Özellikle büyük küçük herkesi...
Devamını Oku

Yalancı Tarhana Çorbası

Yalancı tarhana çorbası, Soğuk havalarda fazlaca tercih edilen tarhana çorbası herkesin mutfaklarında sıkça pişen bir çorba türüdür. Özellikle yemek içi...
Devamını Oku

Malatya Tarhana Çorbası

Malatya tarhana çorbası, Malatya tarhana çorbası kültürümüzde en eski çorba çeşitleri arasında yer almaktadır. Besleyicidir ve özellikle kış aylarında sofral...
Devamını Oku

Sütlü Tarhana Çorbası

Sütlü Tarhana Çorbası, Türk gelenekleri arasında tarhana yapımı ve tarhana çorbasının ayrı bir yeri bulunmaktadır. Ev hanımları geçmişten günümüze kış hazırl...
Devamını Oku

Değişik Tarhana Çorbası

Değişik tarhana çorbası, yediniz mi bilmiyorum ama şimdi sizlere harika bir değişik tarhana çorbası tarifi vereceğim. Üstelik bu çorba yediğiniz en değişik t...
Devamını Oku

Yoğurtlu Tarhana Çorbası

Yoğurtlu Tarhana Çorbası: Türklerin orta Asya kolundan ve tarihin çok eski zamanlarından günümüze ulaşan bir yemek olduğunu çoğumuz biliriz. Türklerin çeşitl...
Devamını Oku

1 Kase Tarhana Çorbası Kaç Kalori?

1 Kâse Tarhana Çorbası Kaç Kalori, tarhana çorbası kış aylarının vazgeçilmez gıdalarından bir tanesidir. Özellikle B grubunda bulunan vitaminler, potasy...
Devamını Oku

Sarımsaklı Tarhana Çorbası

Sarımsaklı tarhana çorbası, Geçmişten bugüne taşınan lezzetler arasında gelen tarhana çorbası sarımsak ilave edilince hem daha lezzetli hem de daha besleyici...
Devamını Oku

Ispanaklı Tarhana Çorbası

Ispanaklı tarhana çorbası, kıvamı ile yemeye doyamaycağınız, lezzeti ile damaklarınızda doyumsuz bir tat bırakan muhteşem bir çorba çeşididir. Özellikle...
Devamını Oku

Erişteli Tarhana Çorbası

Erişteli Tarhana Çorbası, Bazen ana yemeklerden önce ikram edilen, bazen de mükemmel lezzetli ile ana yemek yerine geçebilen ve soğuk kış günlerde sıcacık iç...
Devamını Oku

Tarhana Çorbası Besin Değeri

Tarhana çorbası besin değeri: Tarhana çorbası hemen hemen herkes tarafından sevilen geleneksel bir çorbadır. İnsan sağlığına oldukça faydalıdır. Çok eskilerd...
Devamını Oku

Tarhananın Faydaları

Tarhana her bölgede farklı malzemeler ile yapılan bir çorba çeşididir. Mevsim ayrımı yapmaksızın her mevsim afiyetle içilen bu çorbanın faydaları da içe...
Devamını Oku

Tarhana Çorbası Faydaları

Tarhana çorbası, yüzyıllardır sofralarımızdan eksik olmayan lezzetli bir çorbadır. Kültürümüzde mayalanarak yapılan yemek çeşitlerinin tarihi çok eskidir. Sa...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Tarhana Çorbası
Rüyada Tarhana Çorbası Görmek
Beyaz Tarhana Çorbası
Sıkma Tarhana Çorbası
Börülceli Tarhana Çorbası
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024