Tarhana Çorbası Faydaları Nelerdir?
20 Temmuz 2024

Tarhana Çorbası Faydaları Nelerdir?

Tarhana Çorbası Faydaları

Tarhana çorbası, yüzyıllardır sofralarımızdan eksik olmayan lezzetli ve sağlıklı bir çorbadır. Kültürümüzde mayalanarak yapılan yemek çeşitlerinin tarihi çok eskidir. Sağlığımız için oldukça faydalı bu tür yiyecekleri atalarımız sofralardan eksik etmemişlerdir. Tarhana çorbası da bu önemli yiyeceklerden biridir. Özellikle kışın sofralarımızdan eksik etmeyiz.

Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır?

Tarhana çorbası, yoğurt, buğday unu, domates, soğan, salçalık biber, maydanoz, tuz ve aroma verici bitkiler ile yoğrulan hamurun mayalanması ile yapılır. Tarhana çorbası hazırlanırken, bütün malzemeler önce robottan geçirilir ve un ile yoğurulur. Yaklaşık 5 gün kadar mayalanması beklenir. Ancak mayalanma süreci yapılacak tarhananın istenilen ekşilik derecesine göre değişebilir. Ekşilik olmasın isteniyorsa 5 gün yeterlidir, ekşi olması istenirse 7-8 gün bekletilir. Mayalanma gerçekleştikten sonra yazın son aylarında yapılan bu lezzetli çorba güneşe çıkarılarak sürekli çevrilerek kurutulur. Kurutulan çorba son olarak tekrar robottan çekilir ve artık çorba kaynatılmaya hazır hale gelmiştir.

Tarhana Çorbasının Faydaları Nelerdir?

Soğuk kış aylarında içerisinde bulunan farklı sebzelerin enerjisi sayesinde oldukça besleyici olan bu lezzetli çorbanın sağlığımıza birçok faydası vardır. İçerdiği vitaminler sayesinde adeta doğal bir sağlık deposu olan tarhana çorbasının faydaları şunlardır:

  • Bol miktarda kalsiyum içerir, bu nedenle kemik oluşumuna ve çocukların gelişimine faydalıdır.
  • İyi bir protein, kalsiyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini ve likopen kaynağıdır.
  • Mayalanması nedeniyle probiyotik özelliği bulunmaktadır.
  • Bağırsak çalıştırıcı özelliği bulunmaktadır.
  • Tansiyon ve şeker hastaları için, glisemik indeksi düşük olması nedeniyle ideal bir çorbadır.
  • İçerdiği besin maddeleri ve likopen sayesinde kansere karşı oldukça etkilidir.

Bir başka faydası da diyet yapanlar için, kalorisi düşük olması nedeniyle tüketilebilecek bir çorbadır. Tarhana çorbası, her yörede farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Bazı yörelerde yoğurt, bulgur ve çeşitli baharatlar eklenerek mayalanmadan kurutulmakta ve suda ıslanarak sıvı hale getirilmektedir. Yine bazı yörelerde güneşte kurutulmadan sıvı halde kavanozlarda buzdolabında muhafaza edilmektedir. Yöresi ve çeşidi ne olursa olsun, tarhana çorbası her bölgede insan sağlığı açısından oldukça gerekli ve besleyici bir çorbadır. Ayrıca çocuklar için de tarhana çorbası çok yararlı bir yiyecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tarhana Çorbası Besin Değeri

Tarhana Çorbası Besin Değeri

Haber Bülteni