Yaş Tarhana Çorbası Geniş bir coğrafyaya yayılan tarhana çorbası, Anadolu, Balkanlar ve Orta Asya gibi bölgelerde farklı şekillerde yapılmaktadır. Tarhana çorbasının kökeninin Orta Asya'ya dayandığı düşünülmektedir. Orta Asya'da görülen bir çeşidi ise yaş tarhana çorbasıdır. Tarhana çorbasının köken adı Farsça "Terhane" olarak bilinir ve zamanla "tarhana" ismini almıştır. Yaş Tarhana Hamurunun Hazırlanışı Yaş tarhana çorbası yapabilmek için öncelikle yaş tarhana hamurunu hazırlamamız gerekmektedir. Bunun için gerekli malzemeler şunlardır:
Bir tencereye yoğurt ve ekmek hamuru hariç tüm malzemeler yıkanarak konulur ve ocağa alınır. İçine koyduğunuz sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Ocak kapatılır ve pişen sebzeler soğumaya bırakılır. Soğuduktan sonra el blenderi ile püre haline getirilir. Bu karışım bir leğene dökülür ve üzerine un, hamur, yoğurt ve karabiber eklenerek yoğrulur. Hamur kabardıkça yoğrulmaya devam edilir. Bu işlem bir hafta boyunca sürdürülür. Bir hafta sonra bu hamura bolca tuz eklenerek tekrar yoğrulur ve bir kaba konularak buzdolabında saklanır. Ayrıca bu hamur bir bez üzerine serilerek kurutulduğunda kuru tarhana elde edilir. Yaş Tarhana Çorbası İçin Gerekli Malzemeler
Yaş Tarhana Çorbası Nasıl Yapılır? İlk olarak derin bir tencere alınır ve içine göz kararı sıvı yağ dökülür. 100 gram kıyma tencerenin içine eklenerek kavrulur. Kıyma suyunu salıp çektikten sonra 2 orta boy domates rendelenir ve kıymanın üzerine ilave edilir. Bu sırada bir kap alınıp yaş tarhana su ile karıştırılır ve kaşık yardımı ile ezilir. Sıvı hale gelene kadar bu işlem sürdürülür. Bu süreç tamamlandıktan sonra sıvı hale getirilmiş yaş tarhana kıymanın üzerine dökülür. Dibinin tutmaması için ocağın altı kısılır. Tarhananın üzerine yavaş yavaş su ilave edilirken bir yandan da karıştırmaya devam edilir. Yaş tarhana çorbası kaynarken, isteğe bağlı olarak küçük doğranmış sucuklar çorbanın içine eklenir. 3-5 dakika daha kaynatıldıktan sonra yaş tarhana çorbamız servis için hazırdır. Afiyet olsun. |