Kuru tarhana ile lezzetli çorba nasıl hazırlanır?

Lezzetli ve besleyici bir Anadolu klasiği olan kuru tarhana çorbası, soğuk kış günlerinin vazgeçilmezi. Bu tarifte, çorbanın topaksız kıvamı için önemli ipuçları ve geleneksel sunum önerileri yer alıyor.

19 Kasım 2025

Kuru Tarhana Çorbası Tarifi


Malzemeler:


  • 1 su bardağı kuru tarhana
  • 6 su bardağı su (veya et suyu)
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ (tercihen zeytinyağı)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber (isteğe bağlı)
  • Tuz
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • Nane ve kuru nane (servis için)
  • 1 kase yoğurt (servis için)

Hazırlık Aşaması:


  • Kuru tarhanayı bir kaseye alın ve üzerine 1 su bardağı ılık su ekleyerek 15-20 dakika kadar bekletin. Bu işlem tarhananın topaklanmasını önleyecektir.
  • Bir tencerede sıvı yağı ısıtın, salçayı ekleyip kavurun.
  • İsteğe bağlı olarak rendelenmiş sarımsağı ve kırmızı toz biberi ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.

Pişirme Süreci:

  • Şişen tarhanayı salçalı karışıma ekleyin ve 2-3 dakika kavurun.
  • Kalan suyu yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırın, topaklanmayı önleyin.
  • Tuzunu ayarlayın ve kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra ocağın ateşini kısıp 15-20 dakika kadar pişirin. Çorba kıvam alana kadar ara sıra karıştırmayı unutmayın.

Servis Önerisi:

  • Sıcak servis yapın, üzerine nane serperek ve yanında yoğurt ile birlikte sunun.
  • İsterseniz çorbayı piştikten sonra bir kaşık tereyağı ile kızdırılmış nane ile süsleyebilirsiniz.

Püf Noktaları:

  • Tarhanayı önceden ıslatmak çorbanın pürüzsüz olmasını sağlar.
  • Et suyu kullanırsanız çorbanın lezzeti daha zengin olacaktır.
  • Kıvamını beğenmezseniz, su ekleyerek veya biraz daha pişirerek ayarlayabilirsiniz.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Güncel
Tarhana Çorbası Besin Değeri
Tarhana Çorbası Besin Değeri
;